Elokseringsprosessen

Informativ video på YouTube om elokseringsprosessen


Enkelt sammendrag av videoen:I elokseringsprosessen forsterker vi aluminiumets naturlige oksidsjikt slik at det blir tettere og tykkere, vanligvis 5-25um. Siden oksidsjiktet er en integrert del av metallet, kan eloksert aluminium tåle store påkjenninger og brukes de fleste steder uten at metallet korroderer. Eloksering gir maksimal økning av metallets naturlige egenskaper:

- Miljøvennlig gjenvinning
- God korrosjonsbestandighet
- Dekorativt utseende
- Høy hardhet og slitebestandighet
- Høyt smeltepunkt
- Høy elektrisk motstand


Prosessen

Eloksering utføres i et bad med fortynnet syre. Den elektrokjemiske oksideringen foregår ved hjelp av likestrøm med en spenning på 14 - 24 V og med metallet koblet til plusspolen. Under elektrolysen reagerer aluminium og oksygen med hverandre og danner aluminiumoksid.
Samtidig som det dannes aluminiumoksid, løser elektrolytten opp noe av oksidet, slik at sjiktet får en porestruktur.

Farging og tetting av sjiktet

Elokseringssjiktet kan også farges, ved å behandle delene i fargeoppløsninger som trenger inn i porene. Det finnes to hovedprinsipper: Dyppfarging og elektrolytisk innfarging. Avhengig av fargeprosess fester fargestoffet seg enten i poremunnigen eller dypere ned i poren. Oksidsjiktet må alltid ettertettes. Det vil si å behandle sjiktet slik at porene tettes igjen. Oftest gjøres dette i vannbad ved ca. 95 - 100 grader. Under ettertettingen skjer det kjemiske reaksjoner som innebærer at sjiktet tar opp vann og porene tettes.

Venstre: Dyppinnfarging. Fargen legger seg ytterst i poren.
Midten: Natureloksering.
Høyre: Elektrolytisk innfarging (EC). Metallsalter felles ut i fra prosessbadet, og legger seg i bunnen av porene.